“De oom van mijn buurvrouw is getrouwd met een Italiaanse vrouw. Sinds ik haar ken, heb ik ook échte koffie uit Italië thuis, want Italianen weten echt waar ze over praten als het koffie betreft!”
Het klinkt grappig, maar geloof ons: dit soort uitspraken horen barista’s en koffie-experts regelmatig en bij zulke statements zetten wij toch regelmatig onze vraagtekens. Is Italiaanse koffie zó goed als de Italiaan zegt? Wat is Italiaanse koffie dan precies en waarom hebben we het nooit over Nederlandse koffie?
Als barista krijg je zo nu en dan eens een Italiaan aan je bar. Je hoort het aan de manier waarop zij een ‘espresso’ bestellen. Altijd leuk! Natuurlijk vragen wij dan: “Wilt u niet liever een ristrèèètto?”
Italianen drinken op elk moment van de dag koffie. ’s Ochtends tot een uur of 11 cappuccino en daarna tot laat na het diner is espresso of ristretto the way to go. Ook is het erg gebruikelijk een caffè te bestellen en die aan de bar op te drinken. Dat is goedkoper dan te bestellen aan een tafeltje.
Koffie uit Italië
Italianen staan bekend om hun koffiecultuur. De woorden voor de verschillende koffiedranken, zoals espresso, cappuccino, ristretto en doppio komen tenslotte uit het Italiaans. Maar wist je dat koffiebonen helemaal niet in Italië groeien?
De koffieplant groeit met name in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Wel zijn Italianen bazen als het gaat om ontwikkelen van espressomachines en molens. De koffiecultuur lijkt dan ook te zijn begonnen in Italië. Zo was Venetië in de 15e eeuw één van de eerste koffie-hotspots in Europa!
Italië, baas van de espressomachines
Naast dat Venetië vanwege de gunstige ligging een van de eerste koffiesteden in Europa werd, is Italië echt groot geworden als koffieland door de uitvinding van de espressomachine.
In 1902 werd de eerste espressomachine uitgevonden, door Luigi Bezzerra. De machine werkte op 1,5 bar druk en de koffie werd in ongeveer één minuut geprepareerd. Pas in 1948 werd er door Achille Gaggia een nieuwe machine uitgevonden die met een veel hogere druk werkte. Gaggia’s pistonmachine stond binnen een korte tijd in elke koffiebar in Milaan. Zijn machine kon in maar liefst 15 seconden een enkele espresso zetten. Nu kon er echt snel koffie gezet worden.
Voorbeeld van een van de eerste espressomachines - Foto: tonx op Flickr
Caffè Espresso
Espresso betekent letterlijk ‘ter plaatse bereid’. De espresso, die uit de machine van Gaggia kwam, werd gekenmerkt door een stevige cremalaag, die we tegenwoordig nog steeds op de espresso zien. De espressocultuur was geboren.
Inmiddels zijn we erachter dat de ideale druk wanneer het water de koffie bereikt negen bar moet zijn. Zo haal je, in combinatie met de juiste instellingen van de espressomachine en de molen de beste smaak uit de koffie.
Nederlandse koffie
De vrouw van de oom van jouw buurvrouw heeft dus geen ‘echte’ Italiaanse koffie in huis. Die bestaat niet. Mensen bedoelen met Italiaanse koffie dan ook vaak in Italië gebrande koffie, bereid met échte Italiaanse machines en apparatuur. Dat kan natuurlijk wel.
Ook Nederlandse koffie bestaat niet, want ook in ons land kunnen koffieplanten niet goed groeien. Nederlanders waren wel één van de eersten die in koffiebonen handelden! Dus ook hier is koffie al heel lang niet meer weg te denken. Vandaag de dag kent Nederland honderden leuke koffiebarren.
Gratis koffiecursus bij GUUS Koffie
Wist je dat je een échte koffiecursus krijgt bij aankoop van een espressomachine bij GUUS Koffie?
We komen 'm geheel kosteloos bij je installeren en leren je direct de basis over espresso en hoe je op je eigen machine de perfecte kop koffie zet. Een basis baristacursus in jouw eigen huis; hoe tof?!
GUUS Koffie beschikt over de beste consumentenmachines die je op de markt kunt vinden, met topmerken als het ras-Italiaanse La Marzocco en Vibiemme. Ook voor hoogwaardige koffiemolens kun je bij ons terecht. Stuk voor stuk kwaliteitsproducten waar de barista's van GUUS Koffie garant voor staan.
Meer weten? Check www.koffiemachinekopen.net
Comments